10 найпоширеніших запитань від наших клієнтів

Сонячна енергетика не стоїть на місці. Суттєвий її розвиток у нашій державі притягує все більше і більше бажаючих осіб, котрі планують встановити в себе на будинку або земельній ділянці сонячну електростанцію. А, як відомо, чим більше зацікавлених осіб – тим більше запитань. Так само й у нашої компанії «Правильне електроживлення». Більшість питань, які цікавлять клієнтів, стосуються особливостей вибору та встановлення сонячних електростанцій, а також процесу встановлення сонячної електростанції під «зелений тариф». На найбільш популярні з них ми спробуємо дати відповідь. Отже:

1) Що треба, щоб встановити «зелений тариф»?

Обов’язковими вимогами, щоб встановити сонячну електростанцію і надалі – оформити її по «зеленому тарифу», треба:

  • Наявність житлового будинку, введеного в експлуатацію;
  • Право власності на будинок та земельну ділянку (якщо панелі розміщуватимуться на наземну металоконструкцію);
  • Наявність в будинку підведених технічних умов (1 фази до 5 кВт і 3 фаз до 30 кВт).

Маючи всі необхідні документи, можна встановлювати СЕС необхідної потужності та надалі подавати всі підтверджуючі документи РЕМу на оформлення «зеленого тарифу».

2) Як відбувається процес встановлення «зеленого тарифу»?

Першим етапом є формування технічних умов. Для цього, власнику приватного домогосподарства необхідно звернутися у місцевий РЕМ (або Обленерго) та подати заявку на підведення технічних умов (наприклад, якщо у клієнта на будинку 1 фаза та 5 кВт, а він планує встановити 30-кіловатну СЕС, йому варто подати заяву на проведення 3 фаз та 30 кВт). Після проведення технічних умов наступає етап встановлення сонячної електростанції. Панелі можуть розміщуватися як на даху, так і на земельній ділянці. Орієнтовний час встановлення 10-кіловатної СЕС (на дах) становить 2-3 дні, 30 кВт (на землю) 1-1,5 тижнів. Після встановлення станції, всі документи на обладнання (однолінійна схема, сертифікати, техпаспорт)+документи права власності та технічних умов подаються в Обленерго для оформлення договору «купівлі-продажу». Після кількох тижнів оформлення, приїжджають працівники Обленерго, встановлюють двохнаправлений лічильник, опломбовують його, перевіряють станцію та запускають її. Після цього, кожного місяця, власнику СЕС на поточний рахунок у банку нараховуються кошти за продані надлишки електроенергії.

3) Чи можуть мені скасовувати «зелений тариф», якщо я встановлю сонячну електростанцію?

Ні, вся процедура встановлення та продажу електроенергії передбачена законодавчо, постановою №229 від НКРЕКП. Вона передбачає, що власники приватної СЕС, потужністю до 30 кВт укладають договір з електропостачальником до 2030 року. За умовами цього договору, власник СЕС продає електроенергію по зафіксованому тарифу 0,163 євро за 1 кВт/год до кінця дії договору, 2030 року.

4) Що робити, якщо немає повної суми для покупки станції?

У випадку нестачі коштів, клієнт має 2 виходи: перший – кредит. У багатьох банках (Ощадбанк, Укргазбанк) надаються кредитні кошти на покупку сонячної електростанції «під ключ». Об’єктом застави виступає сама СЕС. Переплата становить 20-25% від вартості станції. Максимальний термін погашення – 5 років. Другим варіантом є встановлення станції з неповною кількістю панелей. Тобто встановлюється інвертор на повну потужність, а панелей – лише частина (наприклад, 30-кіловатний інвертор та 10 кВт панелей). При цьому, потужність станції оформляється по потужності інвертора. Через те, що сонячні панелі формують основну частину вартості станції, це дозволить знизити її вартість майже наполовину. З часом, коли панелі працюватимуть і станція приноситиме прибуток, дані кошти можуть використовуватися для докуповування решти панелей. Якщо доставляти панелі, повторно звертатись у РЕМ не потрібно.

5) Що краще встановити: монокристал чи полікристал?

В залежності від цілей встановлення та особливостей об’єкту. Монокристалічна сонячна панель виготовляється методом Чохральського, є більш ефективною, потужною та дорожчою, ніж полікристалічні. Попри свою більшу ціну, ми радимо купувати монокристалічні панелі. Адже, вони набагато більше виграють своїми технічними характеристиками у полікристалічних фотомодулів, такими як: коефіцієнт корисної дії (моно - 18-23%, полі - 14-18%), висока ступень очищення кремнію, компактність. Завдяки високому показнику ККД та компактності монокристалічних панелей Ви не тільки витратите менше коштів на СЕС, а й отримуєте більшу потужність аніж з полікристалічними. Станом на 2021-2022 рік полікристалічні батареї стають не актуальними. Тому у випадку, якщо стоїть питання у встановленні максимальної потужності панелей з обмеженою площею (наприклад, на даху), тоді доречним буде взяти монокристалічні панелі 395+ Вт. 

6) Чи варто купувати китайські сонячні панелі або інвертори?

Близько 80% основного обладнання для сонячних електростанцій виробляються саме у КНР. Помимо дешевих бюджетних варіантів середньої якості, Китай також виробляє і високоякісне обладнання топового рівня, яке при цьому є на порядок нижчим по ціні за європейське. Зазвичай саме ці фактори і є вирішальними для покупки сонячної електростанції, адже «чим дешевше купиш - тим швидше окупиш». У випадку сонячних панелей, китайські компанії-виробники займають абсолютно всі топові місця в списку Tier-1. До слова, Tier-1 це список фірм-виробників сонячних панелей, котрі характеризуються високими обсягами продажу у світі, повністю автоматизованим циклом виробництва, що відповідає високим світовим стандартам, вкладанням коштів в науково-технічні та дослідницькі роботи, тривалим перебуванням на ринках продажів тощо. Китайські компанії виробники, що входять в список: Risen Solar, Trina Solar, Jinko Solar, Canadian Solar, Ja Solar, Longi Solar, Talesun тощо. Інвертори провідних китайських виробників завдяки своїй дешевизні, надійності та широких функціональних характеристик дуже часто є найпопулярнішим вибором для встановлення у мережевій СЕС. Серед таких можна виділити фірми Huawei, Trannergy, Sungrow тощо.

7) Чи економлять потужніші сонячні панелі місце для встановлення?

Ні. До прикладу, на 30-кіловатну СЕС необхідно 30000Вт/395Вт=76 сонячних панелей Risen RSM40-8-395M. Вони займають площу 76 шт.*1,754м=133,3 м². Щодо 72-комірочних, то їх на 30 кВт треба 30000Вт/450Вт=67 шт. Risen Energy RSM144-7-450M. При цьому, площу вони займають 91 шт.*2,108м=141,2 м². Крім того, 2-метрові панелі мають більшу парусність та є незручнішими при монтажі й транспортуванні (більша вага, габарити).

8) Чи можна використовувати сонячні панелі замість покрівлі даху?

Повністю замінити покрівлю даху стандартними рамочними панелями неможливо. Річ у тому, що для охолодження і продування панелей вітром, між ними роблять проміжки, шириною 1-2 см. В результаті, це не дозволить захистити будинок від опадів та вітрів. Крім того, тоді частину панелей доведеться розміщувати на північний/східний/західний схил, де вони не такі ефективні, як на півдні. Сучасні технології дозволяють розв'язувати цю проблему, інтегруючи сонячний фотоелемент в черепицю, якою покривають дах. При цьому, ці активні черепиці розміщуються лише на найбільш сприятливому для сонячної інсоляції, місці даху, як, наприклад, це реалізовано в Solar Roof від компанії Tesla. Проте, дані технології все ще залишаються доволі дорогими.

9) Чи можна встановити сонячні панелі для обігріву?

Сонячні панелі не зможуть забезпечити стабільного електропостачання для обігріву. Причина криється у мінливості погоди. Річ у тому, що опалювання будинку зазвичай здійснюється взимку, коли є короткий сонячний день, часті опади, хмарність та сніг на панелях. В результаті цього, за місяць станція генерує лише 10-15% від свого виробітку в літній місяць. Не рідкістю є і випадки, що станція не генерує нічого упродовж кількох днів через несприятливу погоду. В результаті цього, котли опалення не мають стабільного електропостачання, щоб забезпечити обігрів приміщення.

10) Чи можна встановити автономну сонячну електростанцію, щоб відключитись від загальної електромережі?

Встановлення такої станції є можливим, проте вона не забезпечить стабільного електропостачання та буде економічно збитковою. При недостатній сонячній інсоляції (наприклад, за хмарної погоди або частих опадів) станція не встигне згенерувати достатню кількість електроенергії, щоб забезпечити всі потреби електропостачання будинку та повністю зарядити акумуляторні батареї. Внаслідок цього, будинок перебуватиме без електроенергії до тих пір, поки не з’явиться сонце. Крім того, гелеві акумуляторні батареї мають обмежений ресурс роботи. При стабільному їх використанні кожного дня (розряджанні та заряджанні), вони пропрацюють близько 3-4 років. Варто розуміти, що гелеві акумулятори – річ доволі недешева і становлять близько 40-60% від всієї вартості автономної СЕС. Заміна їх кожних 4 роки призводить до того, що економія електроенергії від такої станції ніколи не окупить витрат на покупку її комплектуючих. Автономну СЕС буде доречно встановити на дачі, мисливські чи рибальські будиночки, гаражі тощо – тобто у будівлі, де не проведена загальна електромережа та споживання електроенергії в яких буде невеликим та не періодичним. Тоді вона дозволить забезпечити базові потреби електропостачання (для освітлення, живлення ноутбука, телевізора, мініхолодильника тощо) не витрачаючи мільйони гривень на проведення загальної мережі.