Ціни на електроенергію в Європі

Як показує звітність Європейської комісії за четвертий квартал 2019 року, віртість електроенергії як і для побутового користувача, так і для промислових об’єктів, особливих змін не зазнала. Зауважимо, що найвищі ціни за електроенергію для приватних домогосподарств залишились в Німеччині, Данії, Бельгії, Ірландії та Люксембурзі.  Як і в попередніх кварталах, Болгарія зберегла позицію країни ЄС з найдешевшою ціною на електроенергію для домогосподарств, а Угорщина опинилася на другому місці.

Середня ціна в ЄС піднялася на 1% у порівнянні з останнім кварталом 2018 року. Найбільший річний приріст ціни електроенергії для  домогосподарств зафіксували у Чехії (+17%), за нею йдуть Нідерланди та Литва (обидва +14% ). Найбільше річне падіння цін було в Іспанії (-18%) та Естонії (-16%).

Високі ціни в таких країнах, як Німеччина, Данія, Бельгія, Ірландія та Люксембург, Італія чи Велика Британія здебільшого пов’язана з суттєвим податком, який накладається на споживачів. До нього входить податок на додану вартість, загальний податок на електроенергію, і витрати на обслуговування електромереж. Усі ці фактори складають 2/3 з загальної суми на електроенергію в цих країнах.

Що стосується промислових споживачів малих та середніх розмірів, то найбільш конкурентоспроможною є ціна в Швеції. Станом на четвертий квартал 2019 року, вартість 1 кВт електроенергії для промисловості в цій країні становила 6.97 євроцентів (0.0697 євро). Друге та третє місце посідають Данія та Фінляндія, де було зафіксовано ціни у 6.98 євроцента та 7.31 євроцента відповідно. Низька вартість зумовлюється потужним фактором відновлювальної енергетики на ринках кожної з цих країн (гідро-, вітро- та сонячні електростанції).

Тим часом Великобританія, Італія та Німеччина демонструють діаметрально протилежні ціни. Попри те, що «зелена» енергетика в цих країнах набула масштабного розвитку, наразі її не вистачає, щоб покрити всі енергопотреби цих країн, сумарна кількість населення яких становить 210 млн. Ціна в Німеччині складає 15.88 євроцента/кВт*год, в Британії – 16.47 євроцента/кВт*год, а в Італії – 16.27 євроцента/кВт*год.

Середня роздрібна ціна для промислових споживачів в країнах ЄС у звітному періоді складає 12,41 євроцента/кВт*год, і зросла на 7% порівняно з четвертим кварталом 2018 року. Порівнюючи побутових та промислових споживачів відзначимо, що саме ціни для промисловості демонструють відносний ріст, на відміну від побутових споживачів.

Ціна на електроенергію в Україні залишається однією з найнижчих в Європі. В першу чергу це стосується ціни для населення. На даний момент, ціна за електроенергію при споживанні від 100 кВт становить 1.68 грн/кВт*год. Або ж 5.8 євроцентів. В цілому, для країн, які не є представниками ЄС, такі низькі ціни є поширеними, особливо в Східній Європі. Наприклад, електроенергія для пересічного домогосподарства в Києві в шість разів дешевша, ніж для одного в Берліні (34 євроцента/кВт*год).

Якщо ж говорити про ціну електроенергії для промислових об’єктів, малого та середнього бізнесу, то українські ціни навіть за європейськими мірками є середніми. Наразі, вартість такої електроенергії в Україні становить від 2.5 до 3 грн/кВт*год або ж 8.65 – 10.35 євроцента/кВт*год. Дана ціна є вищою, ніж в таких представників ЄС, як Чехія (9.7 євроцента/кВт*год), Іспанія (9.63 євроцента/кВт*год), Нідерланди (9.09 євроцента/кВт*год). Це також пов’язано зі стрімким розвитком «альтернативної» енергетики в цих країнах, в особливості Іспанії.

В наших реаліях така ціна вважається справді високою, тому рекомендуємо використовуватися сонячні електростанції для економії ваших витрат.