Призначення джерела безперебійного живлення (ДБЖ) їх види та класифікація

Що таке ДБЖ та Стабілізатор і яка між ними різниця?

 

Мабуть, варто почати з того, що джерело безперебійного живлення  (ДБЖ) і стабілізатор це різні речі, і їх не варто плутати. Стабілізатор лише захищає техніку від коливання напруги в мережі. У випадку повного відключення електроенергії стабілізатор не здатний працювати і забезпечувати роботу приладів.

Що стосується ДБЖ - його основна функція полягає якраз в забезпечені безперебійної роботи приладу на період відключення електроенергії. Є декілька типів ДБЖ, більш сучасні та дорожчі, здатні не лише підтримувати безперебійне живлення, а ще й стабілізувати напругу. Далі, ми розглянемо які є типи БЖД, і з якою технікою їх краще використовувати.

 

Особливості ДБЖ резервного типу

 

ДБЖ резервного типу, або як їх ще називають офлайнові ДБЖ - це самі прості та дешеві безперебійники. При відключенні загальної мережі, ДБЖ перемикається на акумулятор і продовжує роботу, підключених до нього пристроїв. Безперебійник такого типу є надзвичайно простим і не потребує технічного обслуговування. Однак з практичного боку, є ряд певних недоліків, що робить цей пристрій не найкращим вибором для наших реалій.

Офлайновий ДБЖ не має стабілізатора напруги, відповідно коли в мережі починає сильно просідати напруга, безперебійник одразу перемикається на живлення від акумулятора, коли значення напруги сягає номінального значення, ДБЖ знову підключається до загальної мережі. Проблема полягає в тому, що за короткий проміжок часу, напруга може просідати досить часто, відповідно весь цей час безперебійник буде перемикатись туди-назад, а це в свою чергу призводить до швидкого зносу, та набридливого клацання.

Крім цього при перемиканні з загальної мережі на акумулятор і навпаки, є незначна затримка в подачі електроенергії, деякі пристрої не чутливі до цієї затримки, і продовжують працювати, інші, можуть бути надзвичайно чутливими і в момент переключення - можуть вимикатись. Тому, перед купівлею офлайн безперебійника, радимо проконсультуватись зі спеціалістами, які пристрої будуть коректно працювати з цим типом ДБЖ.

 

Схема ДБЖ резервного типу

схема ДБЖ резервного типу

 

Особливості ДБЖ лінійно інтерактивного типу

 

Лінійно інтерактивний ДБЖ є найбільш розповсюдженим типом безперебійників  і широко використовується для різноманітних побутових приладів. На відміну від офлайнових - лінійно-інтерактивні ДБЖ мають вбудований стабілізатор напруги. Відтак ДБЖ не лише забезпечує резервне живлення пристроїв, а також підтримує практично ідеальне значення напруги. 

В паспортних даних ДБЖ слід звернути увагу на тип сигналу. В основному є два типи: модифікована, або правильна синусоїда. Модифікована синусоїда, це не найкраще рішення для побутової техніки. ДБЖ з таким типом синусоїди займають дешеву нішу, і в більшості випадків, пристрої, що підключені до ДБЖ, або перегріваються, або через деякий час виходять з ладу.

Тут чітко слід розуміти, який тип пристрою буде підключатись до ДБЖ, звичайно, є техніка, яка чудово буде працювати з таким типом сигналу, але насправді список такої техніки досить не великий. Тому перед купівлею ДБЖ з модифікованою синусоїдою, знов ж таки, наполегливо радимо проконсультуватись зі спеціалістами. Що стосується правильної синусоїди, це ідеальний тип сигналу і проблем з підключенням та роботою техніки не виникне.

Попри величезний ряд переваг лінійно-інтерактивних  безперебійників (в порівнянні з ДБЖ резервного типу) слід розуміти, що вони не зможуть забезпечити ідеальну роботу ваших пристроїв, у випадку, коли в мережі будуть значні просідання чи перевищення номінального значення напруги. Наприклад, якщо значення напруги буде коливатись в районі 180-200 В., ДБЖ буде намагатись стабілізувати напругу, і коли це буде неможливо - безперебійник буде перемикатись на акумулятор. Відтак, ви знов ж таки зіткнетесь з проблемою постійного перемикання безперебійника, і набридливим клацанням. Не проблема, якщо це буде відбуватись, умовно кажучи, “раз в колись”, але якщо це буде постійно, і по декілька разів на хвилину, це загрожує швидкому зносу вашого безперебійника. В такому випадку варто розглянути ДБЖ з подвійним перетворенням.

 

Схема ДБЖ лінійно інтерактивного типу

Схема лінійно інтерактивного типу

 

Особливості ДБЖ з подвійним перетворенням

 

ДБЖ з подвійним перетворенням можуть похизуватись стабільною та ідеальною роботою навіть при найгірших показниках загальної мережі. Такого типу безперебійники використовують для роботи дорогих та точних пристроїв в медицині, серверних, телерадіо мовленні та лабораторіях. ДБЖ з подвійним перетворенням, або як їх ще називають - онлайн безперебійниками, влаштовані таким чином, що у них відсутні затримки при перемиканні із загальної мережі на акумулятор. Такий ідеальний результат досягається через те, що отримана з мережі електроенергія, одразу йде на акумулятор, а вже після акумулятора - подається на пристрій. Завдяки цьому, безперебійник такого типу весь час живить підключений пристрій одразу з акумулятора, не витрачаючи час на перемикання чи стабілізацію вхідної напруги.

 

Схема ДБЖ з подвійним перетворенням

Схема ДБЖ подвійного перетворення


Перед вибором ДБЖ потрібно визначитись, роботу якої техніки він буде забезпечувати, та знати якість вашої загальної мережі. Якщо ваша мережа має практично ідеальне значення по напрузі в 220 В, і в рідких випадках зникає електроживлення - вам з легкістю вистарчить ДБЖ резервного типу. При регулярних просіданнях напруги і систематичному знеструмленні загальної мережі - радимо розглядати лише ДБЖ лінійно-інтерактивного типу. Якщо, ж електромережа вкрай не стабільна і має надзвичайно низькі чи високі показники напруги - краще розглянути ДБЖ з подвійним перетворенням. Хоч це буде не дешевим рішенням, однак, в даній ситуації - найефективнішим.